Bækkenbundstræning

Charlotte Salskov-Iversen/Klinisk gynækologisk fysioterapeut​

Uddannet Fysioterapeut fra Fysioterapeutskolen i Skodsborg i 1993

Efteruddannelse indenfor Gynækologi, Diplom certificeret

Manuel terapi (MT) McKenzie (MDT) Muskel energi teknik (MET) Myofascial Release Technique (MFR)

samt certificeret Mulligan Practitioner (CMP).

Akupunktur og klinisk smertehåndtering

Certificeret i Low Pressure Fitness

​​

Stærk bækkenbund er for alle

Forebyggende og/eller helbredende træning

Kend din bækkenbund – få hjælp til at koordinere det korrekte knib, indarbejde den gode vane og kom i gang med den motiverende træning.

Opnå styrke og velvære med kropsbevidsthed, træning og afspænding.

Bestem dig for at træne!

Der er to ting der er vigtige: Den første er at begynde, den anden er at fortsætte!

Bækkenbunden følger menneskets udvikling fra vi rejste os til at gå på 2 ben. Bækkenet blev vinklet fra at være vandret til lodret. Det betød at bækkenbunden blev udfordret af tyngdekraften og af vægten af organerne.

Bækkenbunden fik hermed en ny funktion: at understøtte underlivsorganerne blære, livmoder og tarm ved at sammensnøre åbningerne. Den skal yderligere klare trykstigninger i bughulen, som ved host, nys, hop og løb. Er kvinden ikke stærk nok i sin bækkenbund, oplever hun typisk urinlækage eller tyngdefornemmelse i underlivet.

Den usynlige muskel:

Bækkenbunden kan vi ikke se med det blotte øje. Den skal fornemmes ved hjælp af kropsbevidsthed, og visualisering.

Bækkenbunden er en tragtformet muskelplade på ca. 1 cm tykkelse bestående af 3 lag. Set nedefra ligner bækkenbunden et ”U”- inde i U’et ligger urinrør, endetarm og skede. Når kvinden kniber trækker U’et sig sammen som en slynge og sammensnører åbningerne. Visualisér billedet eller forestil dig det, som når vi knækker haveslangen over, når vi ønsker at stoppe strålen.

En yderligere sårbarhed i kvindens bækkenbund er, at den er gennemhullet 3 steder og bredere end mandens. Dette er vigtigt i forhold til graviditet og fødsel.

Kvindens bækken skal kunne klare 2 modsatrettede opgaver, nemlig at lukke af ved trykstigninger i bughulen og åbne ved vores fødsler og under samleje.

Bækkenbundens funktion:

At løfte og støtte underlivsorganerne, blære, livmoder og tarm.

At modstå trykpåvirkninger ved host, hop og løb.

At lukke op og i på de rigtige tidspunkter i forhold til at komme af med urin, afføring og gas.

​At samarbejde med ryg og mavemuskulatur og skabe en stabil core.

At være eftergivelig ved samleje og fødsler.

​Bækkenbundens sidste vigtige funktion er dens hæmmende virkning på blærens glatte muskulatur. Ved vandladningstrang og blæresammentrækning kan man undgå utæthed ved at spænde i bækkenbunden. Dette sker reflektorisk for en normal bækkenbund, men er den slap og svag kommer der ingen automatisk sammentrækning. Denne refleks kan genvindes ved bækkenbundstræning.

​​

Nervesystemet kan ikke følge med:

En normal og automatisk funktion af bækkenbunden betyder altid en spænding af musklerne, efterfulgt af aktivitet af den dybe mavemuskel, muskulus transversus. Det betyder at når bækkenbunden spænder, gør den dybe mavemuskel det også. Hvis bækkenbunden spænder for sent, er det svært at bruge den optimalt, så længe bugpresset er der. Bugpresset skubber jo organerne nedad og udvider bækkenbunden, som gør det svært for bækkenbunden at trække sig sammen. Denne udvidelse vil resultere i at bækkenbunden bliver svagere og svagere. Derfor er det vigtigt i træningen at man lærer at ”tænde” bækkenbunden inden de dybe mavemuskler og de andre samarbejdsmuskler omkring core aktiveres. Man kan sige af sidegevinsten ved bækkenbundstræning er den flade mave.

Bækkenbunden en rygstøtte:

Bækkenbunden arbejder i synergi med de dybe ryg- og mavemuskler samt åndedrætsmusklen. Disse danner tilsammen et korset, en spændingskasse også kaldet core muskulatur. Det kræver at musklerne samarbejder i en optimal balance. Denne spændingslås betyder vi kan bruge vores ekstremiteter optimalt, da vi har et stærkt centrum. Jo bedre din bækkenbund fungerer, desto bedre fungerer din muskulatur omkring rygsøjlen.

Bækkenbunden, graviditet og fødsel:

En fødsel kan være hård for bækkenbunden. I graviditeten kræves det, at bækkenbunden er stærk og stabil, når fosteret vokser og tynger ned på bunden. Under fødslen skal bunden være fleksibel, så barnet kan passere. Under selve forløsningen er bækkenbunden helt udspændt og der er nogle kvinder, der går i stykker i muskler og væv. 

For at genetablere styrke og udholdenhed er træning vigtigt.

Bækkenbunden og overgangsalderen:

Overgangsalderen er en milepæl for bækkenbunden. Kvinden stopper med at producere østrogen, disse hormonelle forandringer bevirker bl.a mindre muskelfylde og tyndere slimhinder. Denne faldende kurve kan vi udskyde ved træning.

Bækkenbunden og seksualitet:

Muskler, der trænes, bliver mere spændstige og din fornemmelse af musklerne bliver større. Skeden består ikke af en lukkemuskel ligesom urinrør og anus. Det er bækkenbundsmusklen, der forsnævrer skeden, løfter og strammer den. Dette betyder at kvinder med en velfungerende bækkenbund har mere lyst til sex og har nemmere ved orgasme.

Tabu:

Bækkenbundstræning er desværre fortsat tabubelagt. Yoga- og pilatesverdenen har heldigvis banet vejen, da den stærke core er en af deres byggesten. Men der er fortsat lang vej til, at vi deler emnet med vores veninder og familie. En start kunne være at deltage i holdtræning. Vi ved, at det at ændre vaner kræver tid, men også at fastholde motivationen kan være svært, derfor kan det være meget givende at dele det med andre.​

Behandling af Bækkenbunden:

Hos FysioDanmark Gentofte, tilbyder vi træningstilbud til bækkenbundstræning til kvinder med bækken/bækkenbundsproblemer. Træningen foregår individuelt eller på hold.

De 2 hyppigste former for inkontinens er
​stressinkontinens og urgeinkontinens:

Stressinkontinens:

Stressinkontinens skyldes, at musklerne i bækkenet er blevet slappe og svage. Det viser sig ved en ofte mindre lækage af urin, idet musklerne ikke kan lukke tilstrækkeligt af omkring urinrøret. Det sker oftest, når bugtrykket stiger som ved host, løb og løft.

70-80% af kvinder med stressinkontinens kan hjælpes med en behandling bestående udelukkende af korrekt træning af bækkenbunden.

Urgeinkontinens:

Urgeinkontinens skyldes en overaktiv blære. Dette viser sig ved en pludselig vandladningstrang, der ofte medfører en lækage af urin. Måske du kender fornemmelsen, f.eks når du ser hoveddøren til dit hjem. Her kan du måske ikke holde på vandet til du kommer frem til toilettet.

Undersøgelser viser, at et kraftigt knib af bækkenbundens muskler kan have en hæmmende virkning på den overaktive blære, hvorfor træning også er yderst relevant som behandling af denne inkontinenstype.

Blandingsinkontinens:

Mange kvinder har en blanding af de to inkontinensformer.

Analinkontinens:

Skyldes endetarmens ringmuskel har taget skade eller mistet styrke og forekommer ofte i forbindelse med en fødsel. Det viser sig ved at man har svært ved at holde på luft eller afføring.

Nedsunket underliv:

Både blære, endetarm og livmoder kan synke ned i skeden og giver tyngdefornemmelse. Du kan måske fornemme eller se en bule i åbningen af skeden. Det er vigtigt at få styrket bækkenbunden for at kunne understøtte nedsynkningen bedst muligt.

Smerter i underlivet:

Årsagen til underlivssmerter kan være mange. Man kan spænde uhensigtsmæssigt grundet skævt bækken, et forstuvet haleben, rygproblemer eller dårlig kropsholdning. Det kan være en reaktion efter en fødsel, angst for sex eller bare en dårlig vane.

I behandlingen af overstående kan indgå:

  • Test af knibefunktion (vaginal/anal undersøgelse)
  • Instruktion og oplæring i korrekt brug af bækkenbunden
  • ​Teori omkring bækkenbundens anatomi og funktion
  • ​Blæretræning
  • ​Udspænding/afspænding af bækkenbunden
  • Mobilisering af bækkenleddene
  • Måling af aktiviteten i bækkenbunden, ved EMG måling biofeedback
  • Scanning af bækkenbundens aktivitet

Tilrettelæggelse af behandling/træningsprogram:

For at målrette behandlingen/træningen til netop dig, starter forløbet op med en samtale og en undersøgelse.

Herefter:

  • Udarbejdelse af et træningsprogram til selvtræning,
  • Opfølgning individuelt
  • Holdtræning.

Holdtræning:

Onsdag morgen: 07.30 - 08.30

Torsdag aften: 18.00 - 19.00 og 19.00 - 20.00

Fredag morgen: 09.00 - 10.00

Priser:

1. konsultation á 60 min. Kr. 700

Normal behandling á 45 min. Kr. 500

10 gange holdtræning: Kr. 1500

Udeblivelse kr. 250. Afbud gives før kl. 09.00 samme dag.

Der er tilskud fra Sygeforsikringen Danmark samt nogle private sundhedsforsikringer

​Følg mig på Instagram

​Følg mig på Facebook

Har du spørgsmål til vores behandlinger?

Vi besvarer henvendelser inden for 48 timer.
​Felter markeret med * skal udfyldes.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Gentofte fysioterapi

Kontakt vores fysioterapeuter

​​Telefon: 39 68 21 24

E-mail: info@fdgentofte.dk

Gentoftegade 52, 2. sal, 2820 Gentofte 

​Klinikken er beliggende på 2. og 3. sal ovenover Normal og over for Netto og Gentofte Apotek. Indgangen er imellem Matas og Paradis.

Behandlingstider

Mandag - torsdag: 07.00 - 19.00

Fredag: 07.00 - 17.00

Lørdag: 10.00 - 14.00

Søndag: lukket

Telefontider

Mandag - torsdag: 08.00 - 17.00

Fredag: 08.00 - 15.00

Lørdag og søndag: lukket

​Besked kan indtales på telefonsvarer.

Mails besvares alle hverdage.