Tabu:
Bækkenbundstræning er desværre fortsat tabubelagt. Yoga- og pilatesverdenen har heldigvis banet vejen, da den stærke core er en af deres byggesten. Men der er fortsat lang vej til, at vi deler emnet med vores veninder og familie. En start kunne være at deltage i holdtræning. Vi ved, at det at ændre vaner kræver tid, men også at fastholde motivationen kan være svært, derfor kan det være meget givende at dele det med andre.
Behandling af Bækkenbunden:
Hos FysioDanmark Gentofte, tilbyder vi træningstilbud til bækkenbundstræning til kvinder med bækken/bækkenbundsproblemer. Træningen foregår individuelt eller på hold.
De 2 hyppigste former for inkontinens er
stressinkontinens og urgeinkontinens:
Stressinkontinens:
Stressinkontinens skyldes, at musklerne i bækkenet er blevet slappe og svage. Det viser sig ved en ofte mindre lækage af urin, idet musklerne ikke kan lukke tilstrækkeligt af omkring urinrøret. Det sker oftest, når bugtrykket stiger som ved host, løb og løft.
70-80% af kvinder med stressinkontinens kan hjælpes med en behandling bestående udelukkende af korrekt træning af bækkenbunden.
Urgeinkontinens:
Urgeinkontinens skyldes en overaktiv blære. Dette viser sig ved en pludselig vandladningstrang, der ofte medfører en lækage af urin. Måske du kender fornemmelsen, f.eks når du ser hoveddøren til dit hjem. Her kan du måske ikke holde på vandet til du kommer frem til toilettet.
Undersøgelser viser, at et kraftigt knib af bækkenbundens muskler kan have en hæmmende virkning på den overaktive blære, hvorfor træning også er yderst relevant som behandling af denne inkontinenstype.
Blandingsinkontinens:
Mange kvinder har en blanding af de to inkontinensformer.
Analinkontinens:
Skyldes endetarmens ringmuskel har taget skade eller mistet styrke og forekommer ofte i forbindelse med en fødsel. Det viser sig ved at man har svært ved at holde på luft eller afføring.
Nedsunket underliv:
Både blære, endetarm og livmoder kan synke ned i skeden og giver tyngdefornemmelse. Du kan måske fornemme eller se en bule i åbningen af skeden. Det er vigtigt at få styrket bækkenbunden for at kunne understøtte nedsynkningen bedst muligt.
Smerter i underlivet:
Årsagen til underlivssmerter kan være mange. Man kan spænde uhensigtsmæssigt grundet skævt bækken, et forstuvet haleben, rygproblemer eller dårlig kropsholdning. Det kan være en reaktion efter en fødsel, angst for sex eller bare en dårlig vane.
I behandlingen af overstående kan indgå:
- Test af knibefunktion (vaginal/anal undersøgelse)
- Instruktion og oplæring i korrekt brug af bækkenbunden
- Teori omkring bækkenbundens anatomi og funktion
- Blæretræning
- Udspænding/afspænding af bækkenbunden
- Mobilisering af bækkenleddene
- Måling af aktiviteten i bækkenbunden, ved EMG måling biofeedback
- Scanning af bækkenbundens aktivitet
Tilrettelæggelse af behandling/træningsprogram:
For at målrette behandlingen/træningen til netop dig, starter forløbet op med en samtale og en undersøgelse.
Herefter:
- Udarbejdelse af et træningsprogram til selvtræning,
- Opfølgning individuelt
- Holdtræning.
Holdtræning:
Onsdag morgen: 07.30 - 08.30
Torsdag aften: 18.00 - 19.00 og 19.00 - 20.00
Fredag morgen: 09.00 - 10.00
Priser:
1. konsultation á 60 min. Kr. 700
Normal behandling á 45 min. Kr. 500
10 gange holdtræning: Kr. 1500
Udeblivelse kr. 250. Afbud gives før kl. 09.00 samme dag.
Der er tilskud fra Sygeforsikringen Danmark samt nogle private sundhedsforsikringer